7. 5. 2016

Ghí ..

.. přečištěné máslo  




Ghí je sanskrtský termín pro přečištěné máslo. I když se připravuje z másla, tak má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. Ajurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Jako přečištěné máslo je ghí přirozeně bezlepkové a díky nulovému obsahu laktózy je vhodný i pro ty, kteří mají problém s intolerancí mléčné bílkoviny. Ghí obsahuje beta karoten, vitamíny A, D, E a K.
Přečištěné nebo-li přepuštěné máslo se používá na smažení nebo 
i pečení. Ghí má vyšší bod přepalování (200 -250st) než klasické máslo (150-180st) a mnohem delší trvanlivost mimo lednici. 


Ghí si můžete koupit v jakékoliv zdravé výživě a nebo si ho sami vyrobit.

Jak na homemade GHÍ: 

Máslo si zahřejte ve velkém hrnci, na středním ohni, dokud se nezačne vařit. 



Když na povrch vyplave bílá pěna, snižte oheň tak, aby se máslo slabě vařilo. Pěnu a bílé kousky odstraňte a bud'te opatrní, aby se ghí nepřipálilo.



Když se ghí vaří dlouho při vysoké teplotě, tak ztmavne a dostane nežádoucí zápach. Ghí by mělo být nazlátlé a průzračně čisté. Nakonec přelijte ghí do uzavítarelné sklenice a nechte ho nezakryté zchladnout na pokojovou teplotu. Pěnu sebranou z povrchu můžete použít do těst, při vaření polévek a obilovin. 



U nás doma se bez ghí už neobejdeme. Vyzkoušejte si ho vyrobit doma a dejte vědět, jak se vám povedlo.
Hezký víkend.

Žádné komentáře:

Okomentovat